fredag 8 maj 2015

Landet utanför storstaden

Har den senaste tiden fascinerats av medias plötsliga intresse för den exotiska landsbygden och deras aha-upplevelse av den allt större klyftan mellan stad och landsbygd. Kanske har detta intresse mognat ur trender med helskägg, surdegsbak, slow food, raw food, desigslitna samejeans och det nyfunna intresset för närodlat. Stadsborna har nu börjat kräva naturuppleveser i staden av sina kommunalpolitiker. En längtan tillbaka till naturen och det enkla livet uppenbarligen. Bostadsbristen är svår. Någon borde berätta för dem om landet utanför staden…. 


SVT tycks vara förvånade över det stora engagemang som frågorna kring internetuppkoppling och mobil kommunikation gav. Visar bara på den okunskap som råder om hur befolkningen utanför storstadsregionerna lever sina liv.  Själv fick hela vår bygd nedstängd fast telefoni förra våren. Stora delar av landsbygden i Sverige har rönt samma öde. Ett resultat av privatiseringen av telefonin. Det är för dyrt att underhålla den fasta  kommunikationen. Inte intressant ur vinstsynpunkt. Det finns ju mobiler! Problem blir det dock när trygghetslarm (inte vårt problem säger Telias representanter) eller mobiler fungerar dåligt eller inte alls.
Själv får jag stå tryckt mot sydligt vardagsrumsfönster för att få åtminstone en stapel. Eller så kan jag gå ut och stå på bron över forsen…Inte så kul om det är dåligt väder eller -20°C och en halv meter snö. Dessutom blir det så svårt att höra över bruset från forsen…

Eftersom halva min familj bor tvärs över Atlanten och vi gärna språkas då och då fick vi försöka med Telias mobila lösning på telefoniproblematiken. Skypa går inte med den usla mobila internetuppkopplingen och ringa på mobilen… Tror inte det! 
En stor router med tillhörande antenn måste installeras där mottagningen var bäst. Jaha, i köket. Naturligtvis. Min man suckade. Ännu mer prylar som tar upp plats på köksbänken och ockuperar elurtag. Och vem vill ha en ful antenn med sugpropp mitt på fönstret? Helt klart måste man inte ha några estetiska anspråk om man vill ha en chans till fungerande telefoni på landsbygden. Dessutom blev det dyrare att ringa. Helt plötsligt dubbleras vår telefonräkning trots att vi ringer mindre.
Internetuppkopplingen då? Vi har mobilt naturligtvis och det brukar ta mellan 5-10 dagar in i månaden innan vi surfat slut på våra bit. Det är inte som om vi surfar extremt och kan titta på film eller nyttja musiktjänster. Att ladda ned en uppgradering till datorn är näst intill omöjligt. Alla dessa samhälleliga funktioner som man numera förväntas kunna utföra via internet går ju inte att göra. Det kräver bättre uppkoppling och vi har service som ibland är nere i veckor. 
Kanske, kanske får vi hett efterlängtad fiber dragen i bygden om 3-4 år….Sverige har blivit som en parkinsons-sjuk människa där huvudet förlorar allt mer kontakt med andra delar av kroppen och får allt svårare att fungera. Vi som bor utanför storstäder kan omöjligt hänga med eftersom den elektroniska kommunikationen inte längre fungerar. Nervsystemet kollapsar. Samtidigt som landet utanför staden skall fortsätta förse hela kroppen med energi, råvaror, näring och förströelse i form av Ack Värmeland och Jordskott.  Vet inte vilken som känns mer verklighetsfrämmande. 

Uppdrag granskning gjorde ett uselt försök att  totalt svartmåla en värmländsk ort ett par mil utanför Karlstad. UG fick stackars Molkom att framstå som en beskrivning ur Dantes Inferno. Ja, Molkom är kanske inte Guds mästerverk och kan säkert vara ganska tråkigt men inte värre än någon storstadsförort skulle jag gissa. Det finns inget att göra, det finns inga jobb, ungdomarna super,  knarkar och går under. Det är 2 mil till Karlstad och än är bussförbindelserna goda…. UG fick göra avbön men vinklingen visade bara så tydligt på hur främmande livet utanför storstaden är. Delat land är den senaste av de exposéer som görs för att försöka förstå vad som händer utanför storstadsregionerna. Tyvärr så blir även denna dokumentära (?) serie i viss mån vinklad mot det extrema och, för storstadsborna, så exotiska. 

Problemet är ju i grunden kommunikation och förståelse för de som bor utanför storstäderna. Varför skall de ses som andraklassens loosers? Storstaden vill särskilja sig från småstäder, småorter och landsbygd som något högre, bättre, mer kreativt och nyskapande. Något förfinat och mer berättigat samtidigt som man inte ser den symbios som måste till för att storstaden skall kunna leva. 
Samtidigt känner i allafall jag mig allt mer främmande till det Sverige som presenteras i media. Händer det något så är det i Stockholm eller möjligtvis Malmö, Göteborg eller Umeå. Allt beskrivs utifrån ett storstadsperspektiv. Sedan är det ca 4 min SVT lokalnyheter… TV4 svek sina löften om lokala nyheter så fort de lagligen hade möjlighet. Varför satsas inte mer på lokala nyheter och lokalt producerade program?


Man skulle kunna hävda, som en del politiker gör, att det är oundvikligt och inget går att göra för att vända skutan. Men finns det verkligen en vilja, kunskap och kompetens bland politikerna? 

Låt säga att fibernätet verkligen byggs ut i den omfattningen att alla har tillgång till bra internetuppkoppling inom 3 år. Vad hindrar då alla dessa människor som nu bor i storstäderna med en längtan till naturupplevelser och en större bostad att flytta till en småstad eller ut på landsbygden. De kan, som så ofta påpekas är möjligt, jobba hemifrån. De får sin dagliga naturupplevelse alldeles gratis och, till råga på det, en bostad de skulle betala miljoner för i storstaden för några 100 000kr. 

Låt säga att regeringen tar krafttag och fördelar statliga verk och myndigheter till mindre orter ute i landet. Det skapar jobb, skatteintäkter och tillväxt. En god spiral. 
Dessutom skulle staten spara stora summor som kan återinvesteras i närvård och skola. Bara i lilla Kristinehamn har det sedan 2004 försvunnit närmare 700 statliga jobb! Mycket skatteunderlag som försvinner. 

Låt säga att regeringen satsar på masskommunikation och ett utbyggt och förbättrat järnvägsnät. Ta tillbaka kontrollen över järnvägsnätet och underhåll nu! Det skulle skapa bättre förbindelser mellan olika delar av landet och gör det enklare att bo kvar på mindre orter och pendla, utnyttja storstadens utbud av nöjen. För att inte tala om jobbtillfällen. Ett förbättrat järnvägsnät gör det dessutom möjligt för företag att åter transportera miljövänligt och effektivt. Som bonus mindre slitage på motorvägarna. 
Samtidigt måste det bli realistiskt möjligt att pendla mellan landsbygd och jobb i tätorten. Att äga en liten elbil och pendla i landsbygd är en fiktion så länge dåligt underhållna grusvägar är dominerande. Bilar är dyra investeringar. De som bor på landsbygd  är ofta låginkomsttagare med säsongsjobb och inslag av självhushåll. Alltså har man kanske inte råd med den stora investeringen som en ny, miljövänlig bil innebär. Du behöver helst fyrhjulsdriven bil med dragkrok/ flak eller stort lastutrymme när du skall ta dina sopor till sopsortering 2-3 mil bort, transportera ved etc eller skall ta dig till jobbet kl.05.30 en vintermorgon. Höj skatten på de som kör bil i storstäderna. De, om några, behöver inte nyttja bilen.

Låt säga att regeringen faktiskt tog EUs regler till Sveriges banker och fick bankerna att upprätthålla monetär service. Bankerna har ett samhällsansvar och ett ansvar gentemot medborgarna. Inte bara mot aktieägarna. 
Heja småbanker som Bergslagens Sparbank som tog tillbaka både bankomat och en bank med riktiga pengar till Storfors!

Låt säga att det gjordes seriösa nytänkande satsningar på service i landsbygden. Det måste till ett visst mått av basal service även för de som bor på mindre orter. Post, bank, apotek, vårdcentral skall vara lika självklart som äldrevård, skola och dagis. Social service och snöskottning. Finns den servicen så blir en ort attraktiv. Visst, centrera mycket till ortens matvarubutik men se då till att det finns utrymme till det. 
Själv blir jag lätt irriterad av att göra mina postärenden vid glassfrysen på OKQ8 mellan motorolja, T-sprit, torkarblad och kexchoklad eller stå i kö tillsammans med V75 spelarna för att hämta ut ett paket.  
I USA, kapitalismens Mekka, är posten statlig och postkontoren heliga. Den genererar trygga anställningar och är en konstant. I Sverige skall det vara vinstdrivande och nu sköts post”servicen” av en svensk-dansk koncern PostNord?! 
Ta tillbaka vår postservice och öppna postkontoren igen. Iallafall i större tätorter och städer. 

Låt säga att polisväsendet även satsade på trygghet utanför storstäderna där det alltmer är som i vilda västern. Laglöst land där kriminella nu kan härja fritt. Speciellt i gränslänen. Det skulle skapa mer trygghet ute på landsbygden och kanske förhindra att det bildas medborgargarden som till slut kommer att ta lagen i egna händer. Jag har inget emot förändring i samhället men de som sitter och bestämmer för hela Sverige måste tänka om. Radikalt. Tänka i det stora perspektivet på det som finns utanför de allt större storstäderna som hotar att implodera. Samtidigt som det blir ett allt större gap mellan de som har allt och de som inte har något i Sverige. 
Basal infrastruktur som post, järnväg, vägnät, telefon/mobil-nät och internet borde inte vara främst vinstdrivande. Förstatliga skolväsendet och sjukvården. 
Istället för de cancersvulster som storstäder nu utgör borde vi satsa på väl fungerande mindre städer och tätorter med bra service, goda kommunikationer, bra och billigt boende och god livskvalitet.  Där man har möjlighet att studera på distans/sattelitutbildningslokaler, kanske arbeta hemifrån, ha tillgång till god samhällsservice,  kan känna en trygghet, kunna avnjuta senaste kulturutbudet men också kunna odla egna grönsaker och njuta av nära natur. 

Staden är inte nödvändigtvis och självklart framtiden! För människan är storstaden något onaturligt. Tänk om innan det är försent! Tillbaka till småstaden och landsbygden!

1 kommentar:

  1. Kunde inte ha sagt det bättre själv! Delar och hoppas att fler läser dina viktiga ord...

    Kram från sr. Carina

    SvaraRadera