onsdag 22 juli 2015

Vädret och katter


Vädret är av stort intresse, sägs det, för de som har ombytligt sådant. Troligen därför som vi älskar att prata väder här i Sverige.  Men hur är det med katter?... Pratar de väder?


Sommaren i Sverige är kort och i år tycks den knappt visat sig förrän den går mot sitt slut. Regnrusk och kyla är inte vad vi vill ha från början av juni till slutet av juli. Solbrännan och humöret blir lidande och tyvärr påverkar det i hög grad trädgården. Inget tycktes vilja börja blomma i våras och det enda som ville växa var gräs och ogräs. Ja, ok, rabarbern, libbsticka och jordgubbar har inte brytt sig. Det var att springa ut mellan skurarna för att försöka klippa gräs och rensa ogräs i rabatter och grönsaksland. Äppelträden blommade knappt alls. Så, flera veckor sent, började då allt blomma samtidigt. En sen men vacker vårblomning. Det är inte länge sedan de sista vårkragarna och pingstliljorna vissnade i rabatten och liljekonvaljen blommade till midsommar.


Katterna bryr sig om vädret. Tro inget annat... Även om de kanske inte pratar om det. När regnet vräker ned och vindbyarna jobbar på att knäcka grantopparna i skogen runt tomten ligger de och dåsar på sina favoritplatser inomhus. Uttråkade. Småirriterade. De drömmer säkerligen om sol och värme. Om att smyga kring och jaga flugor, ödlor och näbbmöss i gräset.  Klättra i äppelträden. Det rycker i mungiporna och i benen.... Det märks att de är uttråkade och, säkerligen, besvikna. Hela vintern har de längtat efter sommaren. Inte olikt oss människor. Längtat efter sol, värme och grönska. Nå, de slipper i varje fall skotta snö och kan lugnt sova bort halva året framför braskaminen.


Ibland blir längtan efter sommarliv utomhus för stor för katterna. Trots ruskväder vägrar de stoiskt att kapitulera inför vädrets makter. De ställer sig på kö vid ytterdörren när de ser att jag masat mig ur sängen på morgonen för att gå ned till köket för att sätta på kaffet. Sedan ligger de på verandan och stirrar längtansfullt ut i trädgården där regnet smattrar mot utemöbler och lövverk. Där Plymspirea breder ut sig platt som en pannkaka och pionen strör sina blomblad på gräsmattan under regnets anstormning.
I ett tillfälligt uppehåll rusar de sedan mot ladan som ger skydd innan nästa skur kommer. Det är allt tur att vi har den stora gamla ladan som tummelplats för våra fyrbenta. Där kan de klättra, leka, jaga möss för att sedan somna bland ihoprullad täckduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar