fredag 24 juli 2015

Om skator, paddor, igelkott och annat smått & gott...

Flocken med ungskator är nytt för i år. Troligen ett resultat av att de fått härja rätt fritt i vår och sommar när det var dåligt väder. Inga katter vill vara utomhus i hällande regn och blåst... I alla fall inte mina.

Ungskator i flock är riktigt roliga att iaktta. Busiga tonåringar. De älskar att rota kring i katternas skål med torrfoder på verandan. Skvätt, skvätt. Torrfoder överallt utom i skålen. De skrattar och skränar tidigt på morgonen. Sitter i äppelträdet, på trädgårdssoffan och altantaket och spanar nyfiket.
Köpte en trädgårdsdekoration i form av en igelkott i naturlig storlek och placerade den bredvid matskålen. Tycks fungera som avskräckande för fåglar i alla fall.


Fru Padda gillar också att vi har kattmat på verandan. Sent om kvällen kommer hon förbi och tar sig några bitar. Lite kvällsvickning i en paus i patrulleringen kring huset. Struntar fullständigt i både katter och igelkotten  som tycks bo på verandan. Hon är drottningen i trädgården!


Av någon underlig anledning har skatflocken blivit fascinerade av min taklöksplantering. Riktiga små vandaler! Jag har ett flertal gånger hittat mina stackars taklökar utspridda långt ut på gräsmattan. Kanske tror de att också det är något ätbart. De ser onekligen goda ut. Som karameller i gruset.
Men, tanken slår mig, kanske är skatorna oskyldiga.... Är det Herr Grävling som tar sin tur om natten och som vill åt myrbon under taklöken?


Önskar de kunde hålla sig till smultron och vinbär. Vinbären är rikliga även detta år och börjar skifta från orange till rött nu. Klasar av rubiner. Smultron tycks trivas bra överallt. Både i gräsmattan, gruset, stenpartierna och rabatter. Kan och vill inte rensa bort smultronplantorna så de blir fler för varje sommar. De är så söta. För att inte tala om bären! Varken dem, smörblommor, förgätmigej, prästkragar, blåklockor eller nattviol. Har överhuvudtaget svårt med att döma ut vackert blommande sk ogräs och vilda blommor.  Fast någonstans måste jag ändå sätta gränsen. Måste stålsätta mig och med lite magont ibland slita bort det livskraftiga och frodiga ogräset.


Ingen pedant skulle godkänna vår gräsmatta. Mjuk av mossa på sina ställen. Solgul av maskrosor om våren. Full av ängsblommor. I vår hindrade regnet oss länge från att klippa gräset och gräsmattan blev på sina ställen en riktig blomsteräng. Vi beslöt oss för att spara ut öar av blomsterängar. Helt plötsligt tog det mindre tid i anspråk med gräsklippningen och vi fick på köpet vackra naturrabatter och en mer spännande trädgård. Bin, humlor, insekter och fjärilar tackar oss säkerligen.

Runt och på komposten residerar Fru Snok. Kommer solen ut så ligger hon och solar på rabarberblad och annat komposterbart.  Då och då gör skogsödlor henne sällskap i solen. Kan tänka mig att där är mycket möss som letar efter ätbart. Sniglar, daggmask och skalbaggar. finns det rikligt.  En riktig buffé för både hungriga ormar, ödlor, skator och kanske en och annan grävling. Grävlingar är tydligen riktiga klättrare så gallret borde inte vara någon match. De klättrar tom upp i träd. Kanske borde jag titta upp i äppelträden mer ofta om kvällarna när det skymmer.  Vem vet vad jag skulle se där förutom skator och katter....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar